Soma'da avukatlar gözaltında

Güncelleme Tarihi:

Somada avukatlar gözaltında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2014 13:03

Soma'da aralarında Efkan Bolaç ile ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da olduğu 8'i avukat 36 kişi gözaltına alındı ve daha sonra ağlık kontrolü için hastaneye getirildi. Gözaltı sırasında ve sonrasında darp edildiklerini iddia eden avukatlar, buradaki işlemin ardından adliyeye sevk edilecek.

Haberin Devamı

Soma’daki maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine hukuki destek vermek için ilçede bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve bazı yönetim kurulu üyelerinin darp edilerek gözaltına alındığı bildirildi.

Efkan Bolaç, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada "Bize bunun yapılması için kim talimat verdi bilmiyorum. Savcı bize siz 'Gözaltında değilsiniz' dedi" diye konuştu.

İSTANBUL BAROSU'NDAN AVUKAT GÖZALTISINA TEPKİ

Yaşanan facianın ardından yakınlarını kaybeden ailelere hukuki destek vermek üzere Soma'ya giden avukatların polis tarafından gözaltına alınması İstanbul Barosu'nu da isyan ettirdi. Baro Başkanı Ümit Kocasakal, "Delillerin karartılmaması için önlem alacaklarına, acısını haykıran, o insanlara desteğe giden avukatlara gaz sıkılıyor, su sıkılıyor, gözaltına alınıyor. Sizin hiç mi vicdanınız yok" diye sordu.

Haberin Devamı

Aradan geçen 5 günde kamuoyunun madende yaşanan facianın sorumlularının bulunması için delillerin karartılmaması konusunda tatmin edilmediğini belirten Kocasakal, "Delillerin karartılmaması bazen gözaltı bazen tutuklama şeklinde olabilir. Şu ana kadar bu konuda adım atılmazken; acısını haykıran, yakınlarını arayan insanlara; bu insanlara nasıl yardım edebiliriz diye çırpınan avukatlara polis şiddeti uygulanıyor, gözaltına alınıyor. Siz iktidarın polisi misiniz devletin mi? Kim sizi bu acılı insanların üzerine sürüyor? Bu nasıl bir devlet yönetimidir ki; acılı insanlara, tekme tokat, tazyikli su, gaz, yumruk atılıyor. Gözaltına alınıyorlar. Hukuku bir kenara bıraktım sizde hiç mi vicdan kalmadı" dedi.

"Avukatlar ne yapmış, sendikada bundan sonraki sürece ilişkin toplantı yapmışlar. Bu mudur suç" diyen Kocasakal, baro olarak yaşanan bu facianın peşini bırakmayacaklarını, delillerin karartılmaması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Soma, birkaç güne kadar Türkiye'nin gündeminden düşse bile İstanbul Barosu'nun gündeminden düşmeyeceğini belirten Kocasakal şöyle konuştu:

"Yönetim kurulu kararı ile Soma için komisyon kurduk. Başlangıçta 11 kişi olsa da komisyona girmek için başvuru yağıyor. O acılı insanlar bizlere emanettir artık. Basit bir kaza olarak düşünülemez. İşin sorumluluğunu tamamen maden sahibinin üzerine yıkmaya yönelik sistematik bir çalışma yapıldığı görülüyor. Bu işin bütün boyutlarıyla açığa çıkarılması gerekiyor. Bin lira maaşla insanlar oraya sokularak ölüme yollandılar. Kamunun 123 dolara ürettiğini, nasıl oluyor da bunlar 23 dolara üretiyor? Bu düzeni kuranlara bunun hesabını soracağız. Herkes peşini bıraksa biz bırakmayacağız."

Haberin Devamı

Bu işin vahşi özelleştirmeye bağlı taşeronlaştırma politikaları olduğunu ileri süren Kocasakal, "Başbakan o kadar aciz duruma düşmüş ki 1800'lü yıllardan örnekler veriyor. Hüseyin Çelik'in fıtratında da gülünç açıklamalar yapmak var sanırım. Bu fıtratsa niçin Türkiye'de ton başına ölüm, Çin'den 2.5 kat; AB ortalamasından 30 kat daha fazla oluyor? Bütün bunların hesabı bugün olmasa bile bir gün mutlaka sorulacak" dedi.

AVUKATLAR BÖYLE GÖZALTINA ALINDI / Foto Galeri

Selçuk Kozağaçlı ve bazı yönetim kurulu üyeleri, maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine hukuki destek vermek için Soma’ya gitmişti.

Haberin Devamı

İzmir Baro Başkanı Ercan Demir'in verdiği bilgiye göre, avukat Efkan Bolaç, Eğitim-Sen binasına doğru yürürken gözaltına alınmak istedi. İzmir ve Ankara Barosu'na bağlı avukatlar da polise itiraz etti. Çıkan gerginlik sırasında Bolaç ile birlikte 8 avukat gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler arasında ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı, Güray Dağ, Özgür Dinçer Çalım, Fatma Demirer ile İzmir Barosu'ndan Nergis Tuba Aslan, Ayşegül Karpuz ve Fatma Kara da var.

Öte yandan İzmir Barosu bir ekip oluşturdu ve Soma'ya gönderdi.

Gözaltına alınan avukatlar ellerine plastik kelepçe takılarak spor salonunda bekletildi.

İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, avukatların gerekçe gösterilmeden gözaltına alındıklarını söyleyerek, "Gerekçe olmadığına göre şunu anlıyoruz ki bu arkadaşlarımızın orada bulunması ve yaptıkları çalışmalardan rahatsız oldular. Şu an spor salonunda elleri ters kelepçeli bekletiliyorlar. Savcıya çıkarılacaklar deniyor ama bir avukat neden kelepçelenir savcı önüne çıkarılır anlamış değilim" dedi.

Haberin Devamı

Somada avukatlar gözaltında

SOMA’DA GÖZALTINA ALINAN 36 KİŞİ SAĞLIK KONTROLÜNE GÖTÜRÜLDÜ

Manisa’nın Soma ilçesinde aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu 8’i avukat, 36 kişi, gözaltında tutuldukları spor salonundan alınarak sağlık kontrolü için hastaneye sevk edildi. Gözaltındaki 36 kişinin sağlık kontrolü sonrası Soma Adliyesi’ne götürülecekleri öğrenildi.

Soma’daki maden faciasında yakınlarını kaybeden işçilerin ailelerine hukuki destek vermek için ilçeye gelen (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile bazı yönetim kurulu üyeleriyle birlikte 8’i avukat toplam 36 kişi gözaltına alınmıştı.
Gözaltına alınan 36 kişi, Soma Linyit Lisesi Spor Salonu’nda tutuluyordu. Gözaltına alınanlar, iki ayrı otobüsle sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü. Bu sırada gözaltına alınanların yakınları da kendilerine destek olmak için spor salonuna geldi. Çevik Kuvvet polisinin geniş güvenlik önlemleri altında gözaltına alınan 36 kişi iki ayrı otobüse bindirilerek sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü. 36 kişinin daha sonra Soma Adliyesi’ne sevk edileceği öğrenildi.
Otobüsle hastaneye sevk edilen gözaltındaki kişiler, otobüsün camlarından vücutlarındaki darp izlerini gösterdi.

Haberin Devamı

ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı böyle gözaltına alındı:

Somada avukatlar gözaltında

AVUKATLAR SERBEST KALANA KADAR OTURMA EYLEMİ

Çağdaş Hukukçular Derneği, Ankara Barosu ve İHD üyeleri, Soma'da gözaltına alınan avukatlar serbest kalana kadar AK Parti Ankara İl Başkanlığı önünde oturma eylemi başlattı.

Somada avukatlar gözaltında

Av. Selçuk Kozağaçlı 2 saat gözlem altında tutulacak

Somada avukatlar gözaltında

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!